Om

Stian.jpgJeg er egentlig noe helt annet

Som siviløkonom med utdannelse fra Massachusetts Institute of Technology har jeg lært utrolig mye som ikke er relevant i forhold til fotografering. I 2004 valgte jeg å si opp min stilling som partner i Deloitte Consulting for å få plass til min store lidenskap – fotografering. Selv om jeg alltid har tatt bilder, var det først etter å ha vært med på en fantastisk workshop med Morten Krogvold at jeg bestemte meg for at fotografering er noe jeg bare må drive med. 

Jeg elsker fotografering fordi det er en marginalsport. På ethvert tidspunkt er det dusinvis av mulige kombinasjoner av lys, farger, uttrykk, komposisjon og kameraposisjon. I ett sekund kan det oppstå et magisk øyeblikk mellom fotografen og ”objektet” – sekundet etter er det borte. Jeg elsker fotografering fordi det er så personlig. Det handler om å tørre å gi litt av seg selv både foran og bak kamera.

Jeg har jobbet som profesjonell fotograf siden 2004. Mitt hovedfokus er kunstfoto og portretter. Det er i den siste kategorien jeg gjør de fleste av mine kommersielle oppdrag – mennesker i en eller annen form, i deres naturlige omgivelser, på en spennende location eller i studio. Alt fra bryllup, via portretter av ledere, motebilder, til portretter av dansere.

I 2010 utga jeg sammen med en god kollega inspirasjons- og læreboken "Fotoglede - slik tar du bedre bilder". Boken har fått meget gode anmeldelser og er blitt en salgssuksess for forlaget Exlibris Media. Les mer om Fotoglede her.   

Som kommersiell fotograf

Min filosofi er enkel: uansett hva jeg jobber med så er det viktigste målet for meg at bildene blir bra, og at du som kunde er fornøyd. Det viktigste er at bildene kommuniserer på en måte som treffer publikum, enten det er portrettet av direktøren i årsrapporten eller interiørbildene fra det nye bygget.  Jeg trives både med å jobbe ut fra en detaljert spesifikasjon og ut fra en løs skisse der det kreative spillerommet er større. Jeg vil alltid bidra med ideer som vi kan kaste litt ball rundt dersom oppdraget gir rom for tolkning. 

Jeg er opptatt av at oppdraget planlegges godt, slik at gjennomføringen blir effektiv. Med lang ledererfaring fra næringslivet ligger dette naturlig for meg. Den gjør også at jeg har en god evne til å takle stress og beholde roen i litt kaotiske situasjoner. Jeg liker også å improvisere.  

Ingen overraskelser! Som kunde kan du forvente at jeg løser oppdraget uten negative overraskelser. Før alle oppdrag skrives en oppdragsbeskrivelse som signeres av begge parter før gjennomføring. Der er vi enige om leveransen, gjennomføringen og prisen. I tillegg er det alltid en klausul om hvilke rettigheter (og begrensninger) du som kunde har for bruk av bildene. Jeg leverer mine oppdrag til avtalt pris og innen avtalt frist. 
Stort sett så jobber jeg i Oslo området (det er jo her jeg bor), men tar oppdrag hvor som helst i Norge og internasjonalt. Har du behov for fotograf, eller spørsmål om noe, så bare ta kontakt. Jeg gleder meg til å jobbe med deg. 

Som kunstfotograf

Jeg har til nå hatt to separatutstillinger (2005 – Herføl i fire årstider) og (2010 – ”Schioldborg & Schioldborg”, Galleri Longyearbyen Svalbard). Jeg har vært så heldig å få gjøre flere utsmykningsoppdrag for private og offentlige aktører, og har blant annet smykket ut Kreft- og isolatsenteret ved Oslo Universitetssykehus med 55 landskapsbilder i store formater. Jeg har vunnet Vågå prisen og er premiert i Hasselblad Masters og Gullsnitt.

Fotografiene jeg stiller ut og selger er gjerne i store formater. Egentlig gjelder ordtaket "jo større jo bedre" godt for fotografiet som kunstform. Selv er jeg svak for utfallende bilder gjerne på metall eller på acryl, og velger gjerne disse uttrykkene dersom bildene er over en viss størrelse. Bildene jeg lager for privat salg er signert og som regel begrenset til et opplag på 10 + 2. Det betyr at du ikke vil finne bildet du har valgt ut mange andre steder. Du kan lese mer om kjøp av kunstfoto under menytittelen "kunstfoto". 

Som kurs- og foredragsholder

Sammen med min gode venn og kollega Eivind Røhne holder jeg en rekke fotokurs og workshops. Mange er interessert i fotografering og tilsvarende mange sliter med at bildene ikke alltid blir som man hadde sett for seg. Det er ofte ikke så mye som skal til for å løfte deg til et høyere nivå. Vi holder kurs for privatpersoner og for bedrifter. Er du interessert i å lære mer om hva som skal til for å ta bedre bilder, og samtidig bli inspirert til å gå og ta dem, så kan du lese mer under "Fotokurs".

Forøvrig håper jeg du på websidene finner bilder som treffer noe i deg - et motiov - et lys - en stemning. 

Stian Schioldborg 


Husk at bildene på denne websiden er copyright og kan ikke brukes uten tillatelse fra fotografen.